12. RPA Implementacija Korak po korak: Vodič za Jasno Razumevanje Implementacije


Da li ste se ikada našli izgubljeni u lavirintu implementacije RPA, nesigurni koji korak dolazi sledeći ili šta se od vas očekuje? Niste sami. Nakon brojnih sastanaka, prezentacija i sesija brainstorminga o mogućnostima RPA, postalo mi je očigledno da nedostaje jasnoća o RPA ciklusu. U ovom blogu, cilj mi je da osvetlim tipične korake procesa…

Da li ste se ikada našli izgubljeni u lavirintu implementacije RPA, nesigurni koji korak dolazi sledeći ili šta se od vas očekuje? Niste sami. Nakon brojnih sastanaka, prezentacija i sesija brainstorminga o mogućnostima RPA, postalo mi je očigledno da nedostaje jasnoća o RPA ciklusu.

U ovom blogu, cilj mi je da osvetlim tipične korake procesa implementacije RPA, pružajući jasno razumevanje svake faze. Da bih stvari učinio još jasnijim, pripremio sam primer prezentacionog slajda koji se može podeliti sa klijentima, vodeći ih kroz korake implementacije RPA.

RPA Ciklus:

 1. Ideja:
  Sprovedeno zajedno: Sve počinje idejom. Zajedno identifikujemo procese pogodne za automatizaciju. Kada prepoznamo priliku, prelazimo na sledeći korak.
 2. Prezentacija procesa:
  Sprovedeno zajedno: Na ovom sastanku, snimamo proces u celosti i adresiramo sva pitanja koja se odnose na njega. Ovaj korak osigurava da sakupimo sve neophodne detalje potrebne za kreiranje dokumentacije.
 3. Dokumentacija:
  Obavlja tim za RPA: Kada tim za RPA prikupi potrebne korake procesa, kreiraju se dokumenti. Ovo uključuje procenu troškova, razvojni plan, mapu procesa i druge bitne informacije.
 4. Odobrenje:
  Obavlja korisnik: Dokumentacija se zatim šalje korisniku na pregled i odobrenje. Kada se odobri, razvoj počinje.
 5. Razvoj:
  Obavlja tim za RPA: Tim za RPA preuzima vođstvo u razvoju RPA rešenja. Tesno sarađuju sa SME kako bi prevazišli sve prepreke na putu i kako bi RPA rešenje u potpunosti ispunilo očekivanja.
 6. Testiranje:
  Obavljeno zajedno: Kada je razvoj završen, robot se implementira u testno okruženje. Tim za RPA i korisnik prate njegovo izvođenje sa pravim podacima, osiguravajući da sve funkcioniše bez problema.
 7. Dostava:
  Obavlja tim za RPA: Nakon što je robot testiran i dokazao svoju pouzdanost u razvojnom okruženju, spreman je za implementaciju u produkcijsko okruženje. Ova faza označava uspešnu dostavu RPA rešenja.

Razbijanjem RPA ciklusa na ove upravljive korake, cilj nam je da pružimo jasnoću i transparentnost tokom procesa implementacije. Sa jasnim razumevanjem šta očekivati u svakoj fazi, možete sigurno i lako navigirati kroz put implementacije RPA. Korisnik neće biti zbunjen i znaće kada može očekivati da automatizacija počne sa radom.


Djuro Ivankovic Avatar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *