01. Dobrodošli u RPA – svet automatizacije!


Dobar deo nas rođenih pre 2000, 21. vek zamišljao je kao budućnost punu ludih stvari poput letećih automobila i robota. I dok čekamo da Mask zaista lansira i letećeg Teslu, roboti su poprilično osvojili svet. Iako ne baš na način na koji smo očekivali. U svetu je sada deo svake velike kompanije, a vreme je…

Dobar deo nas rođenih pre 2000, 21. vek zamišljao je kao budućnost punu ludih stvari poput letećih automobila i robota. I dok čekamo da Mask zaista lansira i letećeg Teslu, roboti su poprilično osvojili svet. Iako ne baš na način na koji smo očekivali.

U svetu je sada deo svake velike kompanije, a vreme je da i kod nas stupi u prvi plan. Pa hajde da počnemo – šta je zapravo RPA i kakvi su to roboti?

Šta je RPA? Gde su tu roboti?

RPA je skraćenica od Robotic Process Automation. Prostim jezikom rečeno, to su virtuelni roboti čiji je glavni (i jedini) zadatak da obavljaju sve one poslove, digitalne procese koji se uporno i dosadno ponavljaju. Ukoliko se neki proces uvek vodi istim pravilima, nema razloga da se gubi vreme i ostavlja prostor za ljudsku grešku, kada robot može da ga radi brže, bolje i lakše, dok se resursi (vreme, novac i ljudi) koriste na daleko bolji način. U pitanju je dakle automatizacija procesa koja dovodi do unapređenja kompletnog poslovanja jednog zaposlenog, ili čak sektora i cele kompanije.

Na primer, RPA roboti mogu da oponašaju sve što korisnici rade na računaru: klikću po digitalnim sistemima, čitaju, upisuju, prepisuju različite podatke, spajaju na različitim formatima, čuvaju fajlove, šalju imejlove i rade sve ostale radnje koje korisnici obavljaju na računaru.

Zašto je RPA budućnost poslovanja?

U svetu gde je vreme novac i gde je tačnost neophodna, a greške i koraci unazad luksuz i rizik, RPA je savršen saradnik. U RPA se sve vrti oko automatizacije repetitivnih zadataka – a znamo da su oni upravo najplodnije tlo za greške i dovode do najvećeg zamaranja zaposlenih.

Robot je kao pomoćnik koji dolazi da učini radni tok glatkim i poveća produktivnost. Pored toga, RPA roboti nemaju pauzu za ručak, ne treba im godišnji odmor, mogu da rade 24 sata dnevno. Dakle, ne trebaju vam više zaposleni? Ne, naravno. Svoje dragocene zaposlene sada možete da uposlite za inteligentnije procese koji zahtevaju ono što RPA roboti ne mogu da rade – rešavanje problema i razmišljanje. RPA je tu da oslobodi ljudski tim da se bavi velikim, kreativnim poslovima i poslovima gde je bitno da odluka bude donesena od strane ljudskog faktora.

Osnovna podela u RPA: Roboti i Procesi

  1. Robot: Roboti su glavni alat RPA. Ovi digitalni “minionsi” obavljaju razne zadatke – od rukovanja aplikacijama do manipulacije podacima i generisanja izveštaja. Bilo da je u pitanju unos podataka, validacija ili kreiranje izveštaja, roboti su tu da to obave. Robot je softver koji se može nalaziti lokalno na jednom računaru ili na cloud-u, tako da u potpunosti oslobađa korisnikov računar. Jedan robot može da radi više različitih procesa, baš kao i čovek, robot može da radi u pozadini tako da ne smeta korisniku, može da radi paralelno sa korisnikom čekajući pravi trenutak da (npr.) popuni tabelu koju je korisnik otvorio ili može da radi aktivno tako da korisnik samo kontroliše i nadgleda robota.
  2. Proces: Svaki korisnik ima određene procese koje obavlja tokom svog radnog dana. Kada taj proces digitalizujemo i automatizujemo, možemo robotu reći koje procese da izvršava (npr. Proces1: popuni izveštaj, Proces2: pošalji email sa attach-ovanim izveštajem) koliko puta dnevno i u koje vreme. Automatizacija ili proces je set koraka koje RPA programer upisuje u robota (programira). Automatizacijom ponavljajućih zadataka, biznisi dobijaju tačnost i brzinu, greške u samom procesu su svedene na minimum jer robot nikada neće pogrešno nešto pročitati ili otkucati. RPA pomaže u stvaranju tima iz snova gde virtualni radnici (roboti) sarađuju sa korisnicima (ljudskim timom ili individualnim korisnikom) u cilju izvršavanja zadatka sa maksimalnom brzinom i preciznošću.

Šta moj biznis ima od toga? Benefiti RPA za Biznise

  1. Efikasnost: RPA omogućava da se zadaci izvrše bez grešaka, smanjujući vreme obrade i povećavajući ukupnu efikasnost.
  2. Ušteda: Automatizacija rutinskih stvari štedi novac, omogućavajući budžete za dodatne projekte.
  3. Preciznost i usklađenost: Roboti se pridržavaju unapred definisanih pravila, osiguravajući visok nivo preciznosti i usaglašenost sa regulatornim zahtevima.
  4. Fleksibilnost: RPA omogućava biznisima da lako povećaju svoju virtuelnu radnu snagu, prilagođavajući se promenama i potrebama poslovanja. Procesi se vremenom mogu, u zavisnosti od potrebe, dopuniti sa dodatnim koracima ili smanjiti. Moguća je delimična ili potpuna promena procesa.

Zaključak: Počinje Avantura RPA!

Za početak, nadam se da smo uspeli da razjasnimo osnove RPA. Trebalo bi da vam je ovaj blog zagolicao maštu o značaju i osnovnim konceptima korišćenja robota u unapređenju svih sektora poslovanja.

Sledeći blog očekujte već za 7 dana. Idemo ispod površine, duboko u samo meso automatizacije putem robota, od toga kako to primeniti u stvarnom okruženju, do izazova s kojima se biznisi mogu suočiti na svom putu automatizacije.


Djuro Ivankovic Avatar